Mit jelent anyának lenni?

Mi az anyaság pszichológiája?

Fogalmam sincs…

 

Egyrészt nem vagyok pszichológus, másrészt kiráz a hideg is a gondolattól, hogy meghatározzam az anyaság fogalmát, vagy bármi másnak a jelentését.

Hiszek benne, hogy mindenkinek mást jelent ugyanaz a szó, hiszen más és más érzelmi töltetet csatolunk hozzá. Így csak arról tudok írni, hogy miként lehet megengedni önmagunknak, hogy azok az anyák legyünk, akikre a gyermekeinknek a legnagyobb szüksége van.

És már meg is érkeztünk a megengedő neveléshez. Hoppá…. Ez ennyire egyszerű?

IGEN!!!! ENNYIRE EGYSZERŰ…

Hiszen nem kell lenned semmilyennek anyaként. Nincs elvárás, nincs előírás, így nincs megfelelési kényszer. Szabadon azt és úgy tehetsz a gyermekeddel, ahogy és amit csak szeretnél. És miért merem ezt így kijelenteni? Mert tudom, hogy NŐ vagy. A génjeidbe van kódolva az anyaság. Képtelen vagy rosszul vagy jól csinálni. Innentől kezdve akár el is kezdhetsz bízni magadban… Mert az a NŐ, aki bízik önmagában, tiszteli és szereti önmagát, a legnagyobb ajándékot adja a gyermekének:

A LEHETŐSÉGET, HOGY ÖSZTÖNÖSEN SZERESSE ÉS TISZTELJE ÖNMAGÁT, BÍZZON ÖNMAGÁBAN ÉS AZ LEHESSEN, AKI Ő VALÓJÁBAN.

https://happymami2016.com/a-megengedo-no/

Mindemellett használhatsz különböző eszközöket, tippeket, ötleteket a reformpedagógiából, melyekkel még inkább növelheted gyermeked magabiztosságát. És persze a sajátodat is!

Így élheted meg az anyaság nehézségei helyett az anyaság örömeit!

A pillanatokat, amelyekben nem akarsz nevelni, fegyelmezni és meghatározni, töltheted azzal, hogy megfigyeled csemetéd kibontakozó képességeit, és támogatod azokat. Biztosítasz számára lehetőségeket, hogy kipróbálhassa önmagát. Megtanulsz úgy dícsérni, ami valóban építi a személyiségét.

És a legmókásabb, hogy ugyanezzel a módszerrel gyermeked apjával is fantasztikussá varázsolhatod a párkapcsolatod…. 😉

Felkeltettem az érdeklődésed? 😀

Várlak a V.I.P csoportban!

https://www.facebook.com/groups/happymamiVIP/

Mi az a jövő, amit együtt teremthetünk a következő generációnak?

Gáspár Enikő

író, megengedő pedagógus és nő

06-30-159-2851