Rólam

Helló! Enikő vagyok

Író, megengedő pedagógus és nő, egy 6 éves kislány édesanyja.

Soha nem akartam öngyilkos lenni.
Soha nem molesztáltak, a szegénységet nem ismerem.
Nem akart senki lelőni, bombákat sem dobáltak a közelemben.
Soha nem voltam beteg, kórházban életemben egyszer voltam: szülni.
Nem történt velem semmilyen tragédia. Mégis…

Magát az életet egy tragédiának éltem meg.
Egy küzdelemnek önmagammal, hogy elfogadtassam magam a világgal.
Hogy megfeleljek a kimondott és kimondatlan elvárásoknak.
Hajszoltam a tökéletességet, folyamatosan mások ítéletétől függtem.
Semmi más nem foglalkoztatott, mint hogy mit gondolnak rólam mások, és én mit gondolok másokról. Kinél vagyok jobb, kinél vagyok rosszabb.

2016 tavaszán jöttem rá, hogy üres vagyok. És boldogtalan. Keserű. Folyamatosan elégedetlenkedő lény, aki képtelen kordában tartani a gyerekét és a férjét. Akkor, miközben azon gondolkoztam, hogy mégis ki a felelős mindezért, valami csoda folytán rám talált egy segítő, és én elkezdtem szembenézni önmagammal. Kínkeserves volt, de változni akartam.
El is indultam egy úton, melynek már az elején meghallottam két fontos mondatot. Ez a két mondat ébresztett rá, hogy a folyamatosan hisztiző, dacoló, „kétpercigönmagábannemlétező”, akkor 2 éves lányom tükröt tart nekem.

Ő én vagyok.

És ha ugyanazon elvek mentén nevelem őt, ahogy engem neveltek, akkor ugyanolyan megfelelési kényszeres, boldogtalan ember lesz, mint én. Ha én magam nem vagyok képes más mintákat átadni neki, akkor nem fog semmi változni.
Tehát ahhoz, hogy ő kiegyensúlyozott, tudatos, boldog nő legyen, nekem kell azzá válnom, hiszen csak tőlem tudja ezeket a mintákat átvenni élete első 6 évében.
Ezen felismerések hatására született meg a Happy Mami közösség és a Kulcs című könyvem.

Sok anyuka és leendő anyuka életében hozott változást ez a közösség, és a Happy Mami Képzés.

Sokan csatlakoztak hozzám, ami megerősített abban, hogy lehetek önmagam. Igazán önmagam. És bátran a világba kiálthatom bármilyen félelmemet, ha az segít megszabadulni attól.

Ma már 95%-ban nem ítélkezem önmagam felett, és ezáltal nem ítélkezem senki más felett sem. Különös tekintettel a lányomra. Nincsenek elvárásaim az irányában, egyszerűen csak megfigyelőként kísérem az útján, és mutatok neki olyan választási lehetőségeket, mintákat, amelyeknek én magam is nagy hasznát veszem.

Időközben a nevem változott, a férjemmel elváltak az útjaink egymástól. Kemény menet volt ez önmagammal, de bátran kijelenthetem, hogy nyertesként szálltam ki belőle.
Szabad vagyok. És már azt is ki tudom mondani, hogy NŐ vagyok.
Ezt eddig sosem tudtam…
A fejlődés tehát örök….
És ezen az úton megyünk együtt mi mindannyian, kéz a kézben.

Gáspár Enikő

Író, megengedő pedagógus és nő

happymami@happymami2016.com

06-30-159-2851

Kapcsolat

Adatkezelés

+36 30 159 2851

happymami@happymami2016.hu