Egy korábbi írásomban kifejtettem azt a nézőpontomat, hogy bántalmazó társadalomban élünk. Hogy teljesen normális, ha valakit lehülyézünk, vagy bármilyen más módon megalázunk. A téma rendkívül sokrétű, és nem is pszichológiai szempontból szeretnék erről írni, hanem mint bántalmazáson átesett nő a tapasztalataimat megosztani.

Alapvetően úgy gondolom, hogy akit bántalmaztak, maga is bátalmaz, nem marad pusztán bántalmazott. Mindkét pólus megvan mindannyiunkban, éppen ezért felesleges egymást hibáztatni.

A nőiesség fejlesztése az egyik fő témám a konzultációim és a tréningjeim során, a bántalmazás témája pedig mindig felmerül. Most vizsgáljuk meg a bántalmazó szemszögéből a témát…

Nagyon sok nő, anya küzd azzal, hogy nem akarja bántani a gyerekét, de mégis újra és újra megteszi. Nem akarja sem fizikailag sem lelkileg bántalmazni azt, akit a világon a legjobban szeret, mégis olykor – olykor elveszíti a türelmét. És olyankor bizony előtörnek a hozott minták: a kiabálás, a csapkodás, a dührohamok, és a verbális megalázás.

Átestem ezen, sőt, azt hiszem, hogy minden nap átesek. Hiszen minden nap hoz olyan helyzeteket, amelyek feszültebbé tehetnek. Minden nap tartogat kihívásokat, amelyekben a türelmet és elfogadást gyakorolhatom. Bizony, nem mindig sikerül.

Ami nagyon sokat segít, ha az adott pillanatban kiszállok a helyzetből. Eltávolodom fizikailag, kimegyek a konyhába, vagy átmegyek a másik szobába, és veszek egy pár mély levegőt. Óriási tudatosság kell ehhez a részemről, és büszke vagyok magamra, amikor sikerül időben fordítanom.

Amikor pedig nem teszem meg, és elborítja az agyamat a düh, felemelem a hangomat, olyankor tisztázom magamban, hogy most erre voltam képes. Tisztázom magamban, hogy ez volt a legtöbb, amit ki tudtam hozni magamból, és valójában ezzel voltam a legnagyobb ajándék a lányomnak.

Viccesen hangzik, de hiszem, hogy így van. Ez is az anyaság pszichológiája… Az önreflexió képessége.

Mert amikor rajta vezetem le a feszültséget, mindig tudja (mert már többször megbeszéltük), hogy ez nem róla szól. Nem rá vagyok dühös, magammal van bajom, és épp ő van ott. Igyekszem másképp levezetni a feszültségemet, de nem mindig sikerül. Ezt már olyan jól érti, hogy ha látja a vörösödő fejem, ő maga szól rám, hogy anya, szerintem most vegyél három mély levegőt.

Emellett megtanulta kezelni mások és a saját dühét is. Tudja, hogy ha valaki nem kedves hozzá, az nem róla szól. Ez pedig egy társadalomban, ahol hajlamosak vagyunk magunkat hibáztatni mások csúnya nézéséért, óriási ajándék.

Minden hónap első napján indul egy online tréningem “Megengedő nő” címmel. Beszélünk a bántalmazás feldolgozásáról, kezeléséről, túllépési lehetőségekről. A hozzájárulás havonta mindössze 2.990 Ft, mert szeretnék azokhoz is eljutni, akiknek jelenleg nehezebb anyagi körülmények között élnek. Várom jelentkezésed az alábbi linken:

Tréningek

A kulcsot pedig szívből ajánlom, ha kíváncsi vagy a megengedő nevelés alapjaira.

https://www.lira.hu/…/ismerett…/tarsadalomtudomany/a-kulcs-1

Gáspár Enikő
Író, megengedő pedagógus és nő
happymami@happymami2016.com
www.happymami2016.com